Aktuelnosti

Izabrani finalisti Evropskog takmičenja u Socijalnim Inovacijama

Izabrani su finalisti ovogodišnjeg Evropskog takmičenja u Socijalnim Inovacijama (European Social Innovation Competition 2017). Ovo takmičenje organizuje Evropska komisija od 2012. godine u čast portugalskog socijalnog inovatora Diogo Vasconcelos-a. Cilj takmičenja je podsticanje socijalnih inovacija na evropskom nivou kroz dodeljivanje finansijskih nagrada najinovativnijim rešenjima za socijalne probleme.

Nagradni fond ovogodišnjeg takmičenja je 150.000 evra i dodeljuje se za tri najbolje ideje koje prednosti tehnološkog napretka približavaju svim građanima Evrope. Prijave za takmičenje su bile otvorene od februara do aprila i ove godine bilo je preko 800 prijavljenih kandidata iz 40 različitih zemalja. Tokom jula meseca održana je konferencija u Madridu gde je izabrano 30 polufinalista. Izabrani polufinalisti su dobili mentorsku podršku da dalje razvijaju svoje biznis ideje, nakon čega je stručni žiri izabrao 10 najuspešnijih koji prolaze u finale.

10 izabranih finalista dolaze iz sedam različitih zemalja. Među njima se nalaze najrazličitije ideje poput primene digitalnih tehnologija u izgradnji stanova, razvoja inkluzivne tehnologije, razvoja digitalnih veština, ideja za novi ekonomski sistem, itd.

Konačni pobednici takmičenja će biti proglašeni na završnoj konferenciji koja će biti održana 26. oktobra u Briselu.

Spisak finalista možete pronaći ovde.

Više o samom takmičenju možete naći ovde