Aktuelnosti

Pokrenut prvi ulični časopis u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je pokrenut prvi ulični magazin pod nazivom “Portun”. Časopis je pokrenula organizacija “ADP Zid” u saradnji sa organizacijom “Korak”. Časopis se može kupiti direktno od strane uličnih prodavaca čime se doprinosi vidljivosti društvene grupe koja ga prodaje. Osim toga, časopis se može kupiti i preko žiro računa organizacije “Korak. Cena časopisa je 1.50 €, od čega polovina (0.75 €) ide prodavcu a druga polovina se koristi za realizaciju novog broja.

Ciljna grupa su mladi koji su duže od tri godine bez posla, koji su uključeni u sam proces realizacije magazina. Za testiranje je selektovano 15 učesnika, od kojih je njih 7 prošlo kroz celi proces. Tokom prvog dela procesa, polaznici su prošli psiho-socijalne radionice tokom kojih su stekli znanja o asertivnoj komunikaciji, emocionalnoj pismenosti, postavljanju ciljeva i unapredili veštine prezentacije, promocije, prodaje. Drugi deo je bio posvećen uspostavljanju prvog street magazina u Crnoj, tokom kojeg su polaznici imali mogućnost da u praksi primene sve što su naučili tokom radionica.

Druga ciljna grupa su lečeni hemijski zavisnici koji su nakon perioda lečenja neprihvaćeni na tržištu rada. Misija magazina je da upozna javnost sa problemom socijalne isključenosti ove društvene grupe i da sa svim zainteresovanim akterima radi na povećanju njihove vidljivosti i socijalizacije.

Što se tiče sadržaja časopisa, „Portun“ će predstavljati novinu na medijskom prostoru. Ovo će biti časopis za svakog čoveka i baviće se svakodnevnim društvenim problemima sa akcentom na probleme ciljne grupe magazina. U časopisu će se naći razne ispovesti i intervjui zavisnika koji će ispričati svoje priče, približiti ljudima njihov položaj i pokazati da su ravnopravni članovi društva.

Prvi broj je pušten u prodaju tokom jula meseca a novi broj se očekuje u naredna tri meseca.

Više o celom projektu možete saznati ovde ili preko njihove fejsbuk stranice.